Array
contactgirl
home

4027 Debrecen,
Bem tér 23.

tel

Telefon/fax: 52/522690
Mobil: 30/5252461

mail

info@kreativ-konyveles.hu
kerezsine@gmail.com

 

Fontos lehet!

A VÁLTOZÁSOK MINDEN GAZDÁLKODÓ SZERVEZETET ÉRINTENEK

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Írta: Administrator 2013. november 05. kedd, 20:25

 

Áprilisban már írtam arról, hogy 2014. március 15-től a kft-k törzstőkéje nem lehet kevesebb 3 millió forintnál az új Ptk 3:161.§ (4) bekezdése alapján. Akkor még bizonytalan volt, hogy mi lesz a sorsa a jelenleg is létező, ennél alacsonyabb törzstőkéjű kft-knek? Nos, az ezt meghatározó átmeneti rendelkezésekről szóló törvényjavaslatot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2013. szeptember 6-án benyújtotta az Országgyűlésnek. A törvényjavaslat még módosulhat, de alapvető változások várhatóan nem lesznek. A javaslat szerint a kft-k üzletrész-tulajdonosainak az új Ptk. hatálybalépését követő első társasági szerződés módosítással egyidejűleg, ennek hiányában legkésőbb 2016. március 15-ig kell a társaság törzstőkéjét 3 millió forintra emelniük, vagy a kft. átalakulásáról határozniuk olyan társasági formába, amelyre ilyen minimális tőkekövetelményt nem ír elő a jogszabály (pld. betéti társasággá), avagy megszüntetniük a kft-t. A tőkeemelés során alkalmazható lesz az az új tőkeemelési módszer, amely lehetővé teszi a törzstőkének a társaság nyereségéből való feltöltését, vagyis azt, hogy a tagok ne saját vagyonukból, hanem a társaság egyébként felosztható nyereségéből fedezzék a törzstőke összegét fokozatosan feltöltve azt.

Természetesen az új Ptk. nem csak a kft-k törzstőkéjére vonatkozóan tartalmaz a jelenlegitől eltérő szabályozást. Egyéb olyan rendelkezések is vannak, amelyek miatt minden egyes gazdálkodó szervezet esetében felmerül az a kötelezettség, hogy a létesítő okiratát az új szabályozáshoz alakítsa. Korlátolt felelősségű társaság, részvénytársaság, egyesülés, alapítvány és egyesület esetében 2016. március 15-ig kell ezt a hozzáigazítást elvégezni, míg közkereseti társaságoknak, betéti társaságoknak 2015. március 15., a szövetkezeteknek 2015. június 15. a véghatáridő. A kizárólag az új Ptk-hoz történő igazítás miatti cégeljárás illeték- és közzétételi díj-mentes lesz. Érdekes új szabály, hogy az új Ptk. szerint nyilvánosan működő részvénytársaság már nem alapítható, a most létező ilyen részvénytársaságoknak a részvényeiket be kell vezetniük a tőzsdére. 

Mi következik mindebből? Ha esetleg gondot okozna a tőkeemelés, de azért jó volna még működtetni azt a kft-t, hátha kitermeli az emeléshez szükséges tőkerészt, akkor tessék előre gondolkodni! Tessék előre megtervezni, hogy 2016. március 15-ig ki legyen az ügyvezető, kik legyenek a tagok, hol legyen a székhely, a telephely stb.! Az összes szükséges módosítást érdemes elvégezni 2014. március 15. előtt. Ha ugyanis 2016. március 15-ig nem kell lecserélni az ügyvezetőt, a tagokat, a székhelyet, és módosítani egyéb cégadatot, akkor egészen addig „ki lehet húzni” a 3 millió forint alatti törzstőkéjű kft-vel. Két év pedig hosszú idő, könnyen elképzelhető, hogy a most gondot okozó tőkeemelés később nagyobb nehézség nélkül megoldhatóvá válik. 

Persze az új Ptk. sok olyan szabályt is tartalmaz, amelyek kifejezetten elősegítik a cégek működését: gyorsabb belső eljárást tesznek lehetővé illetve nagyobb szabadságot adnak. Így nyilvánvalóan akadnak olyanok is, akiknek érdemes lesz 2014. március 15-ét követően mielőbb áttérniük az új szabályozásra.

 

Az egyéni vállalkozók járulékfizetése

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

 

A táppénzről bővebben

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Írta: Administrator 2013. szeptember 05. csütörtök, 19:07

A táppénzről szóló ismertető elolvasásához kattintson ide

   

Változott a pénzügyi tranzakciós illeték mértéke

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Írta: Administrator 2013. szeptember 03. kedd, 13:19

 

A tranzakciós illeték mértéke 2013.07.31-ig

Bővebben: Változott a pénzügyi tranzakciós illeték mértéke

 

A távközlési adó változása 2013.08.01-től

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Írta: Administrator 2013. szeptember 03. kedd, 13:18

 

Az adó alapja a szolgáltató előfizetőjének előfizetéséhez, előfizetés hiányában a szolgáltatóhoz tartozó hívószámról
indított hívások időtartama
küldött üzenetek - szolgáltatóval kötött szerződés szerint számított - száma.

Bővebben: A távközlési adó változása 2013.08.01-től

   

3. oldal / 9